tisdag 21 februari 2012

Mina tio favoritfåglar

Jag är som bekant ett stort fan av listor. Såg någonstans att någon hade listat sina tio favoritfåglar och jag kände att det måste jag också göra.
Jag är hemma och är lite krasslig, så vad passar bättre än att filura ut en lista en dag som denna?
Här är alltså mina tio svenska favoritfåglar, utan inbördes rangordning;

* Kungsfågel - Den har en väldigt charmig uppsyn, minns mitt första möte med kungsfågel i Tyresta för några månader sedan. En fågel man blir glad av.

* Rödhake - Heh, det är kanske uppenbart med tanke på alla bilder jag tagit av denna. Tycker om dess nyfikna sätt, den känns som en väldigt personlig fågel.

* Storlom - Har aldrig sett storlom, men den fascinerar mig med sina läskiga rop och sin magiska fjäderdräkt.

* Koltrast - Min favoritsångare, charmig är den också.

* Korp - Har inte sett korp på nära håll, men jag tycker den är fantastiskt vacker.

* Sidensvans - Också en väldigt vacker fågel, som låter som silver. En av mina allra största favoriter.

* Domherre - Jag fullkomligt älskar dess enstaka visslingar på vintermorgnarna, blir så glad av att höra den. Sedan är de väldigt söta, de ser så snälla ut. Särskilt honorna är fina.

* Lunnefågel - Jag blev så kär när jag såg dessa snabba flygare på Svalbard. De är så karaktäristiska; små ledsna arktiska clowner (jag vet att de inte längre häckar i Sverige, men man kan se dem på västkusten ibland).

* Berguv - Såå vacker. Jag tycker om ugglor överhuvudtaget, men denna är min absoluta favorit.

* Strömstare - Den är så rar när den niger och knixar längs vattnet.
1 kommentar:

Stefan Pettersson/KK sa...

Trevlig lista...har aldrig funderat så mycket på att just lista fåglarna...favoriter är ju fåglar överhuvudtaget...likaväl uteplatsens fåglar och de som finns till skogs lr naturen i övrigt...just nu är det nog örnen som är min favorit...så mäktig, så stor...kungen av alla fåglar....duvhöken för att den har så vacker dräkt...sen är det ju en utmaning också att fotografera fåglarna i lite mer ovanliga poser för att få variation vilket inte är det lättaste...

Steffe