tisdag 23 april 2013

En helg i urskogen.

Det har varit en fantastisk helg i Bergslagen. Att vara i ett litet gömsle i tretton timmar är inte direkt njutsamt, men det är en härlig upplevelse att ligga och lyssna på skogens ljud. Anledningen till natten i gömslet var att få beskåda ett tjäderspel. Vi hade anlänt på dagen och fått en god lunch på mysiga Pensionat Udden. Sedan bar det av mot en lokal där det skulle finnas tretåig hackspett. Efter en kort vandring genom en trolsk skog med tjocka mossor kom vi fram till området, och det dröjde inte länge innan vi såg en. Och en till. Och ännu fler! De visade sig från sin bästa sida och höll sig långt ner på stammarna. En mycket fin upplevelse!

Strax därefter styrdes kosan mot spelplatsen, en fin plats vid en myr. Vädret var strålande och vi fick en härlig vårkväll. Vid fem i sju flög den första tjädertuppen in bara några meter ifrån oss. Det blev bråttom att ge sig in i gömslena för att inte skrämma tjädrarna! Väl inne i gömslet märkte jag att vi placerat det lite för nära myren, halva gömslet stod i en vattengrop. Det blev en väldigt obekväm natt utan sömn, men jag kunde ändå njuta av urskogens ljud och känslan av att vara mitt ute i vildmarken.

Vid 4 började orrar spela på en myr intill, och skådespelet skulle strax börja. Jag hade ont i kroppen och var frusen och skakig, men det var verkligen häftigt att uppleva! Tjädrarna såg riktigt mäktiga ut, vi såg fyra stycken spelande och vi hörde ytterligare några. Fotokoncentrationen var dock inte på topp, efter den sömnlösa natten. Jag hade 300:at monterat och tänkte inte på att jag hade en converter i väskan. Avstånden till tupparna var ganska stort och sikten mellan träden var dålig. Jag gav upp plåtandet (alldeles för tidigt, i efterhand inser jag att jag kunde tagit någon bra bild även om den skulle varit väldigt brusig) och fokuserade istället på att insupa upplevelsen.

Vi kom tillbaka till pensionatet och stannade såpass länge att det blev dags för lunch. Efter det kunde vi ju inte motstå erbjudandet att åka och se om isen släppt vid smålommarnas sjö. Isen låg tyvärr kvar (det hade ju varit minusgrader de senaste två nätterna) men vi fick en guidad tur i Klotenreviret istället! Ingen varg syntes till, men dock lite färska lämningar av dem. På vägen tillbaka stannade vi också till för att kolla på blå kärrhökar. Sedan fick vi lov att ge oss, det var dags att bege sig hem till huvudstaden igen hur gärna vi än ville stanna!Tack till Nordic Safari för alla upplevelser, och till Anki och Cicci för det goda sällskapet!

Inga kommentarer: