lördag 8 juni 2013

Sommarmorgon vid Råstasjön.

I morse vid 05:30 begav jag mig ut för att få lite bilder på alla småttingar som kommit nu. Tog en promenad igår kring Råstasjön och det bara kryllade av fågelungar vart man än tittade.

Allra först såg man inte spår av några små. Troligtvis låg de någonstans och värmde sig fortfarande. Jag hittade en fin liten hare som snällt lät mig ligga och spana på den inom fotoavstånd. Sedan fortsatte jag att leta fåglar, och det var först vid andra varvet kring sjön man märkte att det började röra sig i vassarna. Det var väldigt roligt att iaktta de små och deras föräldrar, snart hade över tre timmar gått! Jag och en kvinna med dotter hittade dock en svanfamilj där det inte stod rätt till. Hanen var alldeles smutsig och skakade. Han såg ut att maniskt vilja komma in genom ett galler vid en vattensluss. Vid en närmare titt såg vi att två ungar fastnat bakom gallret, troligen hade de ramlat ner genom en liten ventil i marken ovanför. Vi ringde polisen och en djurambulans skulle skickas. Hanen såg inte ut att må bra.

Efter någon timmes väntan cyklade dottern efter sin fjärilshåv, vi tänkte försöka fiska upp ungarna genom en springa vid överdelen av gallret. Att vänta på djurambulans kändes som att det kunde ta evigheter, och det var hjärtskärande att se den maniska svanen försöka ta sig in till ungarna genom att slita bort all växtlighet runtomkring. Vi lyckades få ut ungarna till slut, även om den andra ungen fick ett par rejäla slag av pappans vingar när han attackerade håven. Det var fint att se hela familjen återförenas; sju små ungar och mamma och pappa. Efter all denna stress började hanen tvätta sig och det verkade som att stressen över ungarna var felet. Nu skakade han inte mer och var snart hyfsat vit igen.

Här är dagens bildskörd!Här är en av de små svanungarna som räddades från vattenslussen.

5 kommentarer:

Kungsfiskaren sa...

Hej Marie!
Åh så skönt att det gick bra med de små svanungarna. Tänk vilka starka känslor och instinkter det finns i djur/fåglar (vilket vi aldrig har tvivlat på, men kanske andra). Skönt som sagt och vilka bilder du fick den dagen man kan ju aldrig titta sig mätt på små dunbollar av alla olika slag.
Ha en fin söndag!
/Ingemar

Nattugglans Foto sa...

Ojojojoj vilken historia.Vilken tur ni var på plats och kunde hjälpa pappa svan.Underbart att ni lyckades.
Jag blir sjuk över alla bebisbilder.Vilket kanonställe att ha tillgång till Råstasjön.Dedär vita ungarna är bedårande.Är det svanungar?Har aldrig lyckats få se svanungar.
Härliga foton.
//Kicki

Hamsterkatt sa...

Kicki: Ja det är svanungar, de vita. Jag tycker att du verkar ha det ganska bra där du bor, blir ofta lite avis på vilka arter du lyckas hitta och också ta bilder på!

Ingemar: Ja, det var en lättnad när de simmade iväg en bit och alla började tvätta sig efter äventyret.

Klas sa...

Hej!
Vilken dramatik och tur att det slutade väl. Jag sitter länge och betraktar dina bilder, blir fascinerad. Den där armadan av svanungar, sothönan som matar sin unge, andungarna. Fulla av liv och attityd.
/ Deerhunter

Hamsterkatt sa...

Åh tack så mycket, Klas. Ja, det är svårt att stå emot att plåta de små liven!
Jag har själv tittat en del på dina bilder för en tid sedan. Jag är mycket förtjust i haren som putsar sig!