lördag 12 april 2014

Nya platser ger ny inspiration.

Kyrksjön har jag länge funderat på att besöka, men jag har aldrig riktigt kommit iväg.
Men nu när jag blivit lite sugen på att fota grodor eller paddor, så var just Kyrksjön den närmsta lokalen. Där har de anlagt en groddamm för att gynna den ovanliga arten större vattensalamander som eventuellt finns där. Dammen lockar såklart till sig även andra grod- och kräldjur, och det var dem jag ville se och kanske få lite bilder på.
Det verkade dock vara lite för tidigt för grodlek, så istället koncentrerades plåtandet på fåglarna. Främst var det kanske svarthakedoppingen som lockade. Det är en väldigt läcker fågel, som jag bara fått någon enstaka bild på innan. Kyrksjön är just känd för att svarthaken häckar där, och det verkar vara flera par där nu som bråkar om reviren. Man kunde ständigt höra deras speciella läten från olika delar av sjön.

I morse kunde jag också höra årets första gransångare, vilket var väldigt roligt. Först undrade jag om det inte bara var en stare som härmade gransångare, men jag hörde den flera gånger vid olika tillfällen och jag tror till och med jag skymtade den. Någon stare syntes dessutom inte till.
Jag har börjat lära mig ganska många fågelläten nu och det ger verkligen en extra dimension till när man är ute. Särskilt roligt är det just nu på våren, när det tillkommer någon sång eller två för varje vecka som går. När afrikaflyttarna väller in över landet blir det ett sammelsurium av fågelkvitter, då kan det nog bli svårare att identifiera dem.

Hursomhelst, här är lite bilder på diverse vattenfåglar vid Kyrksjön.1 kommentar:

Klas sa...

Har aldrig sett gråhaken förutom på bild. Ett fynd, skulle jag påstå om någon frågat. Den och alla övriga bilder som vanligt suveräna. Speciellt bra tycker jag du lyckats med sothönan. Själv har jag svårt att göra den fågeln rättvisa, men i din bild med den låga vinkeln, utsökta ljuset och spännande positioneringen en riktig höjdarbild.
/ Deerhunter